Cancer de col uterin - prevenire informare

Postat in February 4th, 2008 in Sanatate de catre Lolo

Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an in intreaga lume.
Papilomavirusul uman – cauza necesară a cancerului de col uterin

HPV – cauza cancerului de col uterin

Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice şi de laborator, s-a descoperit existenţa unei legături cauzale directe între papilomavirusurile umane (HPV) şi cancerul de col uterin(2). S-a demonstrat că ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent în 99,7% dintre eşantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni în lume (3). De fapt, infecţia cu HPV oncogen este « cauza necesară » a cancerului de col uterin (2).

Ce este HPV ÅŸi tipurile acestui virus

HPV este un virus extrem de contagios şi infecţia cu acesta este frecvent întâlnită.
Există peste 100 de tulpini de HPV, infecţiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, având tropism pentru mucoasa genitală şi pot fi clasificate în două mari categorii: HPV oncogenice şi HPV cu risc scăzut (4). Infecţia persistentă cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt, sau cancer de col uterin, în timp ce tipurile cu risc scăzut pot provoca o serie de alte afecţiuni benigne, vegetaţii veneriene (4).

Există 15 tipuri de HPV care pot determina apariţia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31(5).
Tipurile 16 ÅŸi 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa (5).

Riscul de apariţie a cancerului de col uterin

Boala apare când infecţia cu papilomavirus uman devine persistentă şi progresează spre cancer. Până la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman cândva în cursul vieţii, riscul persistenţei infecţiei crescând cu vârsta (6,7).
Infecţia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenţa cancerului de col uterin fiind mai mare însă la femeile de peste 35 de ani, sugerând progresia lentă a infecţiei virale către cancer. Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară din Romania, peste66% din noile cazuri de cancer depistate în 2005 au vârste între 35 şi 55 de ani, şi aproximativ 70% dintre decesele datorate cancerului de col uterin se înregistrează la femeile cu vârste între 45 şi 70 de ani.

Strategii de prevenire

În clipa de faţă, vaccinarea anti-HPV este o realitate. Cancerul de col uterin nu apare în absenţa infectiei HPV, de aceea vaccinurile care previn infecţia cu HPV vor proteja de asemenea împotriva apariţiei acestei forme de cancer. Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a proteja împotriva celor două tipuri de HPV oncogenice cel mai des întâlnite, tipurile 16 şi 18, care determină, împreună, aproximativ 2 din 3 cazuri de cancer de col uterin şi numeroase anomalii ale testelor citologice. Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV 16 şi 18 alături de screening-ul citologic pentru cancerul de col uterin la un interval de 3 ani ar putea reduce incidenţa cancerului de col uterin cu 94% în comparaţie cu lipsa oricărei intervenţii (Goldie et al, 2004). Mai mult, vor reduce în mod semnificativ numărul anomaliilor detectate la testele de screening, anomalii care necesită supraveghere medicală în timp.

Informatii despre initiativele ECCA (Asociaţia Europeana pentru Cancer Cervical), ECCPW (Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin) * si UE

ECCA este o organizaţie pan-europeană creată pentru a coordona programul public european de educaţie sanitară care ar putea creste gradul de conştientizare privind cancerul de col uterin şi modul în care poate fi prevenit. În momentul de faţă, ECCA conţine 64 de organizaţii din 29 de ţări care s-au unit pentru a lupta împotriva cancerului de col uterin. Printre acestea se numără asociaţii caritabile, centre de tratament pentru cancer, spitale universitare, asociaţii medicale şi grupuri de pacienţi.

_______________________

sursa: Kudika.ro

Comenteaza acest articol