Cancer de col uterin - prevenire informare

Postat in February 4th, 2008 in Sanatate de catre Lolo

Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an in intreaga lume.
Papilomavirusul uman – cauza necesară a cancerului de col uterin

HPV – cauza cancerului de col uterin

Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice şi de laborator, s-a descoperit existenţa unei legături cauzale directe între papilomavirusurile umane (HPV) şi cancerul de col uterin(2). S-a demonstrat că ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent în 99,7% dintre eşantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni în lume (3). De fapt, infecţia cu HPV oncogen este « cauza necesară » a cancerului de col uterin (2).

Ce este HPV ÅŸi tipurile acestui virus

HPV este un virus extrem de contagios şi infecţia cu acesta este frecvent întâlnită.
Există peste 100 de tulpini de HPV, infecţiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, având tropism pentru mucoasa genitală şi pot fi clasificate în două mari categorii: HPV oncogenice şi HPV cu risc scăzut (4). Infecţia persistentă cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt, sau cancer de col uterin, în timp ce tipurile cu risc scăzut pot provoca o serie de alte afecţiuni benigne, vegetaţii veneriene (4).

Milioane de romani dependenti de alcool

Postat in January 13th, 2008 in Sanatate, Just life de catre Nepriceputa

Conform unui studiu dat recent publicitatii, 10% din populatia Romaniei este dependenta de alcool. Desi intrunirile Alcoolicilor Anonimi au loc si la noi in tara, romanii ocupa un loc de frunte printre europeni, la consumul de alcool. Media europeana este de 15 litri de alcool pe cap de locuitor, cifra pe care romanii au depasit-o cu o medie de 18,5 litri de acool pe locuitor, consumati intr-un an. Ministerul Sanatatii sustine ca 16% dintre romani sunt consumatori obisnuiti de alcool iar peste 2 milioane au probleme cu alcoolul, cifra pare sa fie sa fi in continua crestere.

La locul de munca, costurile indirecte ale consumului de alcool rezulta din scaderea productivitatii si performatelor, din utilizarea ineficienta a timpului de lucru, din intarzieri si absenteism. Consumul de alcool afecteaza moralul si relatiile cu colectivul, conduce la o purtare necorespunzatoare, indisciplina si la efecte negative asupra imaginii companiei si relatiilor cu publicul. Consumul de alcool la locul de munca mareste riscul accidentelor, pune in pericol viata consumatorului si a celor din jur.

Sursa: healthy.ro

Tu cum stai cu consumul de alcool???